2010. 01. 23.
Perverz dolgok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Furcsaságok.

Azt mondja Zsolnai:

"– Attól, hogy nem veszi figyelembe a Föld eltartó képességét és a társadalom igényeit. A rendszer fenntarthatatlanná vált, beleütköztünk a végső ökológiai korlátokba, ami leglátványosabban a klímaváltozásban érhető tetten.

– Sokan nem hisznek benne.

– A természettudósok között konszenzus van róla."

No. Íme a konszenzus:

"egy magyar fizikus, dr. Miskolczi Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat légköri sugárzási osztályának korábbi vezetôje, a NASA mûholdas légköri adatbázisának elemzése során fedezett fel olyan összefüggéseket, melyekbôl új energetikaiegyensúly-egyenleteket vezetett le. Megállapításai komoly vihart kavartak szakmai körökben, hiszen a klímaprobléma fôáramú nézeteit kérdôjelezte meg. Elôször 2001-ben, utoljára 2007-ben publikálta következtetéseit, miszerint a nem zárt felhôborítású, Föld típusú légkörök igenis képesek egyensúlyi üvegházhatást fenntartani. Azt kell mondanunk, hogy a kibocsátásaink (szén-dioxid, por, korom stb.) nem növelték számottevôen az üvegházhatást, miközben a klíma folyamatosan változott. Az óceánok irdatlan vízfelszínérôl elpárolgó vízgáz segítségével ugyanis a rendszer simán visszaszabályozza a megnövekedett üvegházhatású gázkibocsátást a vízkörzési cikluson keresztül. Ez az álláspont nem „visszalépés” korábbi ismereteinkhez képest, hanem a tudomány legnormálisabb menete, egy lépés elôre. Már elnézést a hasonlatért, de Galilei sem „szkeptikus” volt Arisztotelésszel szemben, hanem egyszerûen megcáfolta."

A konszenzus így egy kissé túlzás, nem? Egy picit nemigaz. Zsolnai fokozza:

"– A klímakatasztrófa veszélyét épeszű ember nem kérdőjelezi meg. "

A többiek bolondok, ugye?

A poén:

"– Drámai erejű vizsgálatokbizonyítják, hogy a jelenlegi pusztító fogyasztás nem hozza el a remélt megelégedettséget. A boldogság közgazdaságtana – van ilyen – több tízezres mintán vizsgálta a kérdés. Kiderült: a pénz boldogít, de csak egy határig.

– Hol az a határ?

– Úgy 10-15 ezer dolláros egyfőre jutó GDP-nél.

– Vagyis körülbelül Magyarország jelenlegi szintjén.

– Pontosan. Amit ha megtripláznánk, ott tartanánk, ahol az USA, de nem válnánk elégedettebbé."

Az elmaradott USA és a magyar Kánaán. Röhej. Felteszem a kérdést: akkor most mi a perverz? A kapitalizmus? Vagy ez az ökoszocdem izé?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés