2010. 01. 02.
Lendvai, Debreczeni, Orbán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Az aggodalmak nem alaptalanok. Jó. Na és? Akkor mit tegyünk? Hmmm? ( Jó, tudom, a téma kicsit unalmas...na de fontos.)

Lendvai okosan dícséri Debreczenit, jól teszi. Én ugyan nem igazán osztom ezt a lelkes és bölcs helyeslést, de a mérsékelt megfogalmazás a véleményt korrektté teszi. Jól látja:

"Ez a nagy terjedelmű, mélységesen pesszimista állásfoglalás nem mentes ismétlésektől és (emberileg talán érthető) túlzásoktól a „hős” (és a szerző) gyökeres átalakulásának leírásánál. Vitatni lehet pél dául a szerző állításának jogosságát, hogy a „Jobbik lényegét tekintve érdektelen”, mert a veszélyt a plurális demokrá ciára szerinte „nyilvánvalóan Orbánék képviselik”.

Ezt ugyanúgy, mint a merész tételeket a demokratikus parlamentarizmus nekrológjáról, a jövő fogja csak bizonyítani vagy cáfolni. Egyébként a politikában nincsenek elképzelhetetlen vagy megváltoztathatatlan szituációk. Ez ugyanúgy vonatkozik Orbán jövőbeli döntéseire, mint a politikai bukás mindenkori lehetőségére. "

Lendvai "túlzásról" és "merész tételekről" beszél, na, ezt neveztem én paranoiának, talán szintén túlozva egy kissé. Viszont a Jobbikkal kapcsolatos észrevétel nagyon fontos. Debreczeni meglátása a Jobbik érdektelenségével kapcsolatban nagyon veszélyes és talán a leginkább káros vonatkozása az orbánfóbiának. Ugyanis ez a vélemény komoly akadálya lehet egy baljobb egységfrontnak, amely igenis szükséges a szélsőségesekkel szemben.

Szerintem a nácik által gyűlölt "Likud Viktorral" igenis érdemes lenne a párbeszédre is törekedni. A Jobbik ugyanis egyáltalán nem érdektelen. Orbán politikája is javulhat. Paul Lendvai is utal rá, hogy "a politikában nincsenek elképzelhetetlen vagy megváltoztathatatlan szituációk. Ez ugyanúgy vonatkozik Orbán jövőbeli döntéseire". Igen. Debreczeni József ezzel egyáltalán nem számol. És ezzel nem segíti a Jobbikkal szembeni harcot, bár valószínűleg nem ez a szándéka.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés