2010. 03. 06.
Made in Rome( Orbán a Nagyításban 5.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Semmi különös, de jó tudni. Azaz tudtuk, de a nyílt beismerés azért fontos.

O.V. a 96-os fordulatról:

"A másik nagyon fontos szereplő pedig a Magyar Katolikus Egyház volt. A baloldal kritikája, miszerint az ő ízlésükhöz képest szorosabb együttműködés van a jobboldal és az egyházak között, ezen a ponton kétségkívül megáll. 1996-ban nem lehetett volna létrehozni a polgári szövetséget – amely a jobboldali hatalomtechnikai építkezés kiindulópontja volt – a katolikus egyház nélkül. Ha emlékeznek rá, az „Igazságosabb és testvériesebb világot!” című körlevelet és a Fidesz „A polgári Magyarországért” című vitairatát egyszerre mutattuk be. Emlékszem Nemeskürty tanár úr akkori előadására, amelyben azt mondta, hogy a huszadik század magyar történelmében nem volt példa arra, hogy a katolikus egyház vállalta volna, hogy egy politikai mozgalommal közösen és egyszerre mutat be egy dokumentumot, és hajlandó rögtön egy nyílt párbeszédre, mintegy a másik szereplőt vele azonos súlyúnak – vagy ha ez nem is állja meg a helyét, de mindenképpen legitimnek – elfogadva. "

Azaz a centrális erőtér, elvben, katolikus színezetű lesz, egy ilyen extraszoros kapcsolat ( szinte szülő és gyermek jellegű) esetén ez másképp nem is lehetséges. Milyen "erőtér" lesz ez valójában? Örülnék az Ablonczy Balázs által felvillantott variációnak:

"A Fidesz-kormány partnernek tekintette az egyházakat. Akik új teokráciáról sikoltoznak, ellenfeleikről azt feltételezik, hogy nem olvasnak közvélemény-kutatásokat és szociológiai felméréseket. Jobb lenne persze, ha a történelmi egyházak megnyugtatóan rendezték volna az ügynökkérdést, vagy elszakadtak volna az állami költségvetéstől pusztán az evangélium hathatósabb terjesztése okán. De az elszakadás nyilván nem néhány nap alatt fog megvalósulni, és a lépés szükségességével az általam ismert egyházvezetők fiatalabb nemzedéke - tapasztalataim szerint - számol is. "

Hajrá fiatalabb nemzedék! Meg oké, nem néhány napos ügy ez, de remélem tíz évnél nem lesz több. Ha ez lesz. Mert a Fidesz-kormány idejéből nem túl pozitívak a tapasztalataink. Egy példa:

"A fenti játszmák hevében senkinek sem okozott meglepetést, hogy Szabó János honvédelmi miniszter 1999. október 22-ei hatállyal megszüntette a Hit Gyülekezete tábori lelkészségének működését. Igaz, ehhez szüksége volt a református egyház vezetőinek emlékezetében beálló időleges amnéziára, mely pont a Protestáns Tábori Püspökség keretein belül létrejövő együttműködési megállapodás körülményeit törölte. A hároméves zavartalan kapcsolatot a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége váratlanul érvénytelennek tekintette, így több mint kétezer baka felé irányuló szolgálat került jogilag légüres térbe, és múlik ma is az adott körzet laktanyaparancsnokainak jóindulatán. "

De ez sem volt túl pozitív (az Ablonczy által emlegetett "elszakadás" álmában sem jutott eszébe a klérus nagy részének. A fiatalok a háttérben mozgolódtak eközben):

"A tiltakozások nyomán az Antall-kormányzat átmenetileg meghátrált, de a katolikus egyház szorgalmazására több lépcsőben végül szinte az eredeti program valósult meg. Először nem órarendbe állítva jelent meg a hitoktatás az iskolákban. Hamarosan kialakult azonban a mai gyakorlat, miszerint "szülői igény" esetén (ez a gyakorlatban akár egy főt is jelenthet egy több száz tanulót oktató állami iskolában) az igazgató köteles az órarendi keretben biztosítani a hitoktatást, miközben a paptanár fizetését a költségvetés állja. A 2000–2001-es tanévben az államtól a katolikus egyház egyedül erre a célra 1 milliárd 427 millió forintot kap, amely a hitoktatásra kifizetett költségvetési pénz mintegy 66 százaléka."

Én már nagyon várom Ablonczy Balázs ismerőseinek elszakadáspárti mozgalmát. Addig picit kétkedő vagyok.

Kulcsszavak: Orbán

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés