2009. 12. 29.
Egy veszélyes regény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

"...1899. december 24-én kezdte meg a Pesti Hírlap Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének közlését..."

Nagyon fontos könyvről van szó:

"Gárdonyi élete során folyamatosan javítgatta, bővítette regényét, és nagyon tanulságos az a pálya, amelyet a regény járt be az író halála után. Számos esetben félremagyarázták, sőt, az 1920-as években még a szöveget is több helyen átírták. A törökökkel szemben az író meglehetősen kíméletlen, egyértelműen elmarasztalja az iszlám ideológia harcias, nemzeteket leigázó, hódító eszméit. Az olvasó elítéli Jumur­dzsákot, és fájdalommal gondol vissza az elnyomás százötven évére. Az Egri csillagok című regény a magyar nemzettudat részévé vált az elmúlt évtizedekben, s Gárdonyi regénye életben tartja az (ideológiai, politikai és katonai) elnyomással szembeni megvetést, ellenállást. „Nem kell a török szabadság, jó nekünk a magyar is!" Ma valószínűleg sokan tiltakoznának ez ellen, talán még fajgyűlölőnek is titulálnák Gárdonyit. De ha mélyebben megvizsgáljuk a regényt, és tisztázzuk Gárdonyi írói szándékait, rájövünk, hogy az ő üzenete nem a rasszizmus, hanem a jogos önvédelem. Az ember alapvető joga a szabadság, s megvédheti magát a nemzete, az élete vagy a saját erkölcse és meggyőződése ellen intézett támadásoktól. Gárdonyi különválasztotta az embert, az egyes embereket, az ártatlanokat azoktól, akik generálják, vezetik az eseményeket. (Gondoljunk csak a kis Szelimre vagy a regény végén Vica és a török édesanya kézfogására!)"

No igen. Régebben írtam:

"Meg kellene érteni,hogy az iszlámfasizmus képviselői nem a Second Life területén veszélyes avatarok.

Itt vannak a First Life-ban.

Vannak,akik szerint az iszlámfasizmus veszélyét hangsúlyozók iszlámfóbiások.

A fóbia ugye az alaptalan félelem és az ebből következő veszélyes téveszmék elegye,amolyan enyhébb elmebetegség.Nyilván fóbiással nagyon nehéz,ha nem lehetetlen vitatkozni és a fóbiással vitatkozó inkább a jóindulatú(ám fölényes)doktor bácsi szerepében érezheti magát.

De nem erről van szó,érdemes megint elővenni az Egri csillagokat.Ráadásul ez a regény mutatja az "iszlám-light" arcát.Ma már sok szempontból rosszabb a helyzet.

Apropó,ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen,hogy esetleg betiltják az Egri csillagokat,esetleg a tolerancia(gyávaság) ürügyén nem adják ki újra.




Emlékezzünk Jumurdzsák barátun kitartó és makacs harcára az amulettjéért.Ő nem az anyagi előnyért,hanem alapjában egy szellemi-vallási célért küzdött.

(Megjegyzem,ez egy analógia,ami az iszlám belső természetére vonatkozik.Ez a belső máig ugyanaz,mint akkor.De nem közvetlen politikai megfelelésről van szó!!!)"

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés